PLEO, els robots i la vida artificial

Taller, Dissabte 15: 12.30 – 13.30 h, 16 – 17 h, 18 – 18.45 h i diumenge 16: 11 – 12 h i 14:15 – 15 h, Institut Verdaguer, Aula 7 / 7+ anys
Vols tenir PLEO com a company? Aprèn a conviure amb ell i descobreix els conceptes bàsics del seu funcionament. Jordi Albó, la Salle, URL. Cada cop hi ha més elements fets per la humanitat que interactuen amb nosaltres amb una certa intel·ligència. Combinar aquesta intel·ligència amb mecanismes sensors de l’entorn dóna lloc als robots. Amb el Robot Dinosaure descobriràs els conceptes bàsics del seu funcionament. REGISTRA’T
www.salleurl.edu

Lego WeDo

Taller: Dissabte 15, 12.15 – 13.15 h, 16 – 17 h, Institut Verdaguer, Aula 1 / 6 – 10 anys
Vine a jugar a futbol! Vols ser jugador? Porter? O aficionat?
Joan Casals, Ausatel Sistemes
Amb peces de LEGO, un ordinador i el programa LEGO Education pots muntar un partit de futbol en què no falti res: un bloc fa de jugador, un altre de porter i un tercer d’aficionat. Pots fer anar la pilota per un circuit de passarel·les, marcar un gol i, fins i tot, fer moure l’afició! REGISTRAT!
www.ausatel.cat

Què és Raspberry Pi?

Taller: Dissabte 15, 14.45 – 15.45 h i 17.15 – 18.15 h, Institut Verdaguer, Aula 1 / 12 – 16 anys.
Aprendre a programar? Reptes i oportunitats del maquinari lliure
Xavier Pi, Universitat Politècnica de Catalunya i José Luis Rubiés Viera, Institut Municipal d’Informàtica. Ajuntament de Barcelona (IMI)
L’escriptor sobre tecnologia, Glyn Moody, va descriure el projecte al maig de 2011 com a un “potencial BBC Micro 2.0”, no per substituir als ordinadors personals sinó com una cosa complementària. Alex Hope, coautor de Next Gen Report, manifestava esperances que el Raspberry Pi animaria als nens a aprendre a programar, en comptes de fer servir aplicacions ja creades. El Centre de la Història de la Computació dóna un fort suport al projecte i suggereix que podria “marcar el començament d’una nova era”. REGISTRAT!
www.bcn.cat

Criptografia: comunicacions segures

Taller: Dissabtev15, 15 – 16 h i 19 – 20 h, Institut Verdaguer, Aula 7 / 12+ anys
Aprèn mètodes de xifrat simples o descobreix com s’amaga una imatge de forma segura!
Germán Sáez Moreno, Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona, ETSETB (UPC)
Darrere de l’enviament segur de correus electrònics, la confidencialitat dels xats a Internet o les votacions electròniques hi ha la criptografia. Les seves aplicacions són moltes: des de la criptografia visual, que crea transparències per amagar imatges, fins als xifrats d’informació com scitalo spartano i similars. REGISTRAT!
www.etsetb.upc.edu

Cartografia Ciutadana: OpenStreetMap

Diumenge 16, 11:30h, Punt Alfa / 10+ anys, nens mes petits acompanyats
Crea un mapa lliure amb dades obertes de carrers i punts d’interès del cementiri de Monjuic! Serà una activitat per realitzar in-situ i per continuar a casa introduint informació recollida durant la visita del cementeri. Grups de 20 persones max. REGISTRAT!
http://www.openstreetmap.org

Digital Makers

Taller: Dissabte 15, 12.45 – 13.45 h, 17.15 – 18.15 h i diumenge 16,11 – 12 h, Institut Verdaguer, Aula d’informàtica / 8 – 25 anys
Com ser un maker en un entorn digital: webmaker, programar un Raspberry Pi o Arduino, dissenyar per a imprimir en 3D i altres! Veniu a ser creadors digitals!
Alina Mierlus, Hive Community Barcelona i Makers of Barcelona
Experimenta un makerspace, crea les teves pròpies pàgines web i vídeos o programa un Raspberry Pi o Arduino en només una hora! Podràs aconseguir insígnies digitals o badges i ensenyar-los als amics! REGISTRAT!
http://www.mob.barcelona.com

Introducció a Scratch per Arduino

Taller: Dissabte 15, 15.45 – 17 h, 18.30 – 20 h, Institut Verdaguer, Aula 1 / 9+ anys
Vine a explorar les seves possibilitats i construiràs un dispositiu d’interacció amb el món real!
José García Yeste, Fundació pel Foment de la Societat del Coneixement (Citilab)
El projecte Scratch for Arduino, dissenyat al Citilab, permet enllaçar un entorn de programació senzill i intuïtiu (Scratch) amb un sistema de plaques que ens permet construir projectes electrònics (Arduino). A partir d’aquí s’obren aplicacions molt diverses com ara una per recollir informació de l’entorn fent servir sensors, o bé per construir des d’una alarma fins a un robot. REGISTRA’T
http://citilab.eu/es

Sudokus: descobriment, generació i solució

Taller: Dissabte 15, 11.15 – 12:15 h i 13.45 – 14.45 h Institut Verdaguer, Aula 7 / 16+ anys
Vine a mesurar la teva habilitat resolent sudokus inèdits.
Josep Tarrés, Josep Suy, Universitat de Girona i David Puertas
Tot sobre els sudokus: de la recerca (presentació de nous models) al desenvolupament (la generació) fins al gaudi (la resolució). REGISTRA’T
http://www.udg.edu

Zoo Sonor: Freesound Project

Vine a escoltar, conèixer i enregistrar els sons del Zoo de Barcelona. Recorregut a traves del Zoo de Barcelona a traves dels seus sons. S’escoltaran els sons dels animals i del paisatge i s’enregistraran utilitzant gravadores i auriculars. Els enregistrements es pujan al mapa sonor de Freesound.
10+ anys, nens mes petits acompanyats
Grups de 20 persones max.
Dissabte 15 i Diumenge 16, 11.30-13:00h, Sortida a la Entrada del Zoo. REGISTRAT!
http://www.freesound.org/

Smart Citizen – Sensors Ciutadans

Taller: Dissabte 15, 11 – 12.30 h i 14 – 15.30 h i diumenge 16, 12.15 – 13.45 h,
Institut Verdaguer, Aula d’informàtica / 15 + anys
Recollint valors mediambientals a la ciutat mitjançant sensors; la participació ciutadana en el futur de les ciutats.
Tomás Díez, Fab Lab Barcelona – IAAC
Utilitzant sensors i plataformes open source els ciutadans podran ser agents actius del futur de les seves ciutats. El taller se centrarà en la presentació de l’smart citizen kit i la seva plataforma i mostrarà com aquestes eines poden ser útils per al control ambiental del nostre entorn, tenint en ment ciutats de zero emissions. En aquest taller podràs programar i pujar informació a Internet sobre les dades de contaminació del parc. REGISTRA’T
www.fablabbcn.org

Experiment col·lectiu “Bee-Path: Com et mous?”

Dissabte 15 i diumenge 16, tot el dia
Experiment col·lectiu “Bee-Path: com et mous?”
A la darrera edició de la Festa vam fer un experiment col·lectiu per veure com ens desplaçàvem per la Festa. Aquest any volem saber com ens movem quan busquem diversos objectes repartits pel Parc de la Ciutadella. Quina estratègia de cerca fem servir? Vine als punts d’informació de la Festa, baixa’t l’App, juga, competeix i així ens ajudaràs en les nostres investigacions sobre mobilitat humana.
PhysComp2 (UB), OpenSystems (UB), MoveLab (CEAB-CSIC), Universitat Autònoma de Barcelona amb la participació de Mar Canet.
Participants a la Festa del grup Ciència Ciutadana Barcelona al BcnLab: Fundació i2CAT, Institut de Ciències del Mar (CSIC), Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IaaC), Movement Ecology Lab (Centre d’Estudis Avançats de Blanes, CSIC), OpenSystems (Universitat de Barcelona), Physics and Computation of Complex Systems (Universitat de Barcelona), Punt d’Informació Aerobiològica – Xarxa Aerobiològica de Catalunya (Universitat Autònoma de Barcelona), SciVolunteers. REGISTRA’T

Passejant amb Darwin: un safari urbà per la història natural de la Ciutadella

Itinerari: Sortida: Punt Alfa, Dissabte 15 i diumenge 16 a les 11.30-13 h / 8+ anys
Saps que a Barcelona existeix un mamut centenari? I un castell anomenat Castell dels Tres Dragons? Darwin et guiarà pels tresors científics del Parc de la Ciutadella.
Jordi Serrallonga, Associació d’Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
REGISTRA’T

Gimka-bòtica

Gimcana: Dissabte 15, 12 – 13.30 h 17 – 18.30 h, Punt Alfa / 10+ anys
Troba les peces amagades i podràs moure els robots al final del camí.
Rocio Lara, RO-BÒTICA Global
Amb aquesta gimcana pots aprendre a programar petits robots educatius a través de dispositius mòbils Android: busca les peces de codi de programa distribuïdes pel recinte per completar-lo i aconseguiràs moure els robots.
REGISTRAT!
http://ro-botica.com

Fotografia digital de natura. Itinerari pel Parc de la Ciutadella

Itinerari-taller: Sortida: Punt Alfa, Dissabte 15, 12 h / 10+ anys
Quatre consells pràctics per millorar les nostres imatges.
Jordi Vidal, Associació d’Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Utilitzem i potenciem la fotografia, rendibilitzant al màxim les possibilitats digitals: tot passejant pel parc, aquest taller de nivell inicial/mitjà t’aportarà consells bàsics i molt pràctics per optimitzar les teves imatges i treure tot el partit de la teva càmera fotogràfica. REGISTRAT!
www.museuciencies.cat

Els arbres de la Ciutadella

Itinerari-taller: Sortida: Punt Alfa, Dissabte 15, 18 i 19 h / 6+ anys
Descobreix la riquesa en espècies vegetals del parc!
Lourdes Roca, Associació d’Amics del Jardí Botànic
REGISTRAT!
www.museuciencies.cat