Barcelona Cultura

Festival

El FESTIVAL CIUTADÀ DE LA CAPITAL EUROPEA DE LA INNOVACIÓ

L’any 2007 es presentava la primera edició de la Festa de la Ciència com un esdeveniment estable a l’agenda cultural de la ciutat. Enguany, des de la Direcció de Creativitat i Innovació de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i amb l’objectiu de difondre i apropar la cultura científica i tecnològica a la ciutadania, es presenta el Festival Ciència, Tecnologia i Innovació 2014.

La bona acollida que, edició rere edició ha tingut la Festa de la Ciència, ha fet evolucionar el festival sobre l’eix lúdic i la voluntat de participació, propiciant l’apropament entre els centres de recerca i un públic més ampli i desenvolupant un nou model que pugui atraure altres segments de públic incorporant decididament la innovació (Barcelona és Capital Europea de la Innovació 2014-2015).

Amb l’objectiu d’aproximar als ciutadans la ciència, la tecnologia, la recerca i la innovació que es fa a Barcelona, l’ edició d’ enguany del festival es concep també com l’espai de contacte i col·laboració entre els diferents agents culturals, científics, tecnològics i empresarials, per a la reflexió sobre la seva vinculació amb la ciutat i per involucrar als ciutadans en la recerca i la innovació, elements clau per al desenvolupament en tots els sentits: educatiu, econòmic, social i cultural.

El Festival Ciència, Tecnologia i Innovació es planteja enguany com un projecte global que inclou diversos programes i activitats que mostrin el treball de la ciutat i els seus investigadors, que visualitzin la cultura científica i tecnològica, i que aproximen el ciutadà a una cultura de la recerca i la innovació més participativa i oberta.

La voluntat de posicionar el Festival Ciència, Tecnologia i Innovació entre la resta de festivals d’arreu del món té com a eix estratègic treballar per una ciutat que aposta per la ciència ciutadana i per crear ecosistemes que facilitin la participació del ciutadà, un objectiu alineat amb les actuals polítiques de recerca i innovació que està impulsant la Unió Europea en el marc de l’estratègia com Horizon 2020, estratègies d’investigació per a una especialització intel·ligent (RIS3) i recerca i innovació Responsable (RRI) o “Ciència amb la gent i per la gent”.Durant aquests dies la ciutat es converteix en un gran laboratori ciutadà per poder-hi experimentar, dissenyar i crear.

Una mostra d’aquest posicionament és l’acte inaugural del Festival al Saló de Cent de la ciutat que acollirà una conferència d’Andrea Ferrari, President del Consell Executiu del “GrapheneFlagship”, que tindrà lloc el dimecres 4 de juny a les 18h.

LES CLAUS PER AL 2014

Comissariats externs

Per a la definició de les diferents línies es compta amb comissaris com Paca Ciller, qui organitza tres activitats encadenades amb l’objectiu de potenciar les aliances entre recerca, empresa i institucions públiques.

Dani Jiménez desenvolupa les propostes del Parc de la Ciutadella, comptant amb la col·laboració dels centres de recerca, institucions, entitats i agents dedicats a la divulgació científica.

Tono Folguera i Ibon Olaskoaga s’encarreguen de la mostra audiovisual a El Born Centre Cultural, i de la jornada reflexiva al voltant de com l’audiovisual i els nous formats mèdia poden ajudar a fer millor ciència i fer-la arribar al ciutadà.

I en Josep Perelló, que es fa càrrec dels projectes relacionats amb la ciència ciutadana, una línia prioritària del Festival, i de les intervencions d’art, ciència i tecnologia en coproducció amb diversos equipaments  culturals de la ciutat, que mostren com l’art potser un bon vehiculador del coneixement científic.


Col·laboradors

La participació de les institucions, entitats, universitats i agents de la ciutat ha anat en augment. I per aconseguir els ambiciosos objectius que pretén aquest Festival la seva implicació és i serà clau.


Programa i espais

Enguany hi ha cinc grans seccions dirigides tant a públic adult i familiar com professional.

  •   R+D+I:Tres actes encadenats de reflexió sobre els grans reptes de present i de futur entre la recerca i  l’empresa: inauguració al Saló de Cent, jornades professionals al Disseny Hub de Barcelona, i  la cloenda del Festival al Parlament de Catalunya.
  • Festa al parc:Les propostes més participatives pel públic familiar al Parc de la Ciutadella.
  • Art, ciència i tecnologia:Diverses intervencions artístiques i tallers interdisciplinaris a centres d’art i espais com el MACBA, CCCB, Born, Virreina, Picasso, Disseny Hub Barcelona i MUHBA
  • Ciència ciutadana:Participació ciutadana en experiments col·lectius i iniciatives participatives que es generin en el si del projecte BcnLab, proposades al Parc de la Cutadella, al Born, al CCCB i al Museu Picasso.
  • Mostra audiovisual:A l’entorn de la ciència i la tecnologia al Born Centre Cultural.

ELS ESPAIS

FESTIVAL
CIÈNCIA
TECNOLOGIA
INNOVACIÓ
ICUB Institut de Cultura de Barcelona
Palau de la Virreina
La Rambla, 99 Barcelona
T: 933161000
Amb la col·laboració de:
Amb el suport de:

Edicions anteriors: 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007
Ajuntament de Barcelona | Institut de Cultura de Barcelona | Consulta