Barcelona Cultura

MARduino: la meva boia, les nostres dades i el mar

DSC_3632

MARduino és un projecte liderat pel grup de Bioòptica de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) del CSIC. S’ensenya com poder fabricar una boia oceanogràfica amb la filosofia DIY (Do it Yourself o “Fes-ho tu mateix”) construïda amb elements casolans i de molt baix cost. Aquesta boia, accessible per a qualsevol persona que estigui interessada, permet mesurar la transparència de l’aigua del mar, un paràmetre indicador de la seva qualitat. S’han organitzat un conjunt de tallers a diferents instituts de Catalunya on els alumnes han pogut construir la seva pròpia boia.

Volem ensenyar el concepte d’aquesta boia, el seu procés de construcció i el seu ús a tots els participants. La gent que es vulgui construir una boia com aquesta la podrà instal·lar a diferents indrets tant de la costa catalana com en aigües interiors (embassaments o llacs). L’activitat podrà consultar per internet (en temps real) les dades rebudes de les boies construïdes als instituts i s’instal·laran a zones properes on hem fet els tallers (Delta de l’Ebre i a la zona del Fòrum de Barcelona). Els resultats es presentaran amb gràfics i interpretacions molt senzilles per mostrar com les boies ens proporcionen informació sobre aigües amb propietats òptiques diferents.

Aquest projecte està emmarcat dins del projecte europeu FP7 de ciència ciutadana anomenat Citclops. El projecte MARduino està cofinançat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i pretén divulgar els resultats obtinguts en el projecte Citclops.

2, 3, 10, 11 de juny, de 18 a 20 h. Cal inscripció prèvia. Taller de construcció de les boies. Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). Passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49. A càrrec del grup de Bioòptica de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC)

Diumenge 15 de juny 11h-13h. Taller familiar (a partir de 5 anys d’edat), Parc de la Ciutadella, Espai Margalef. A càrrec del grup de Bioòptica de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC)

Dissabte 14 i diumenge 15 de juny, 11:30, 13:30, 17:00. Instal·lació de boies al Fòrum (Barcelona) i a Sant Carles de la Ràpita. A càrrec del grup de Bioòptica de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC)

DIA/HORA:
02/06/2014 6:00 pm - 8:00 pm
Lloc:
Parc de la Ciutadella / Carpa Margalef
FESTIVAL
CIÈNCIA
TECNOLOGIA
INNOVACIÓ
ICUB Institut de Cultura de Barcelona
Palau de la Virreina
La Rambla, 99 Barcelona
T: 933161000
Amb la col·laboració de:
Amb el suport de:

Edicions anteriors: 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007
Ajuntament de Barcelona | Institut de Cultura de Barcelona | Consulta