Barcelona Cultura

Abelles Urbanes

13692147144_b6fc5bff55_o

En el taller del MUHBA construirem versions Do It Yourself de dues eines científiques essencials: un microscopi i una centrifugadora. Emprarem aquests objectes casolans i els dos objectes equivalents procedents d’un laboratori científic per examinar les quantitats de pol·len i les seves varietats en 6 mostres diferents de mel. Farem un tast de mels i en descriurem els seus atributs: color, aroma, sabor, textura i viscositat. Finalment, compararem l’etiqueta de l’envàs on es descriu la procedència de la mel amb les descripcions més subjectives i la informació sobre pol·len que haguem descobert entre tots durant el taller.

Abelles i ciutat tenen una relació poc amistosa. De tota manera, dades científiques de tot tipus ens indiquen que les abelles poden servir com a indicador fidedigne de la salut en el nostre entorn urbà. Berenguer ens trasllada a l’ambient de l’interior d’un rusc d’abelles gràcies als registres captats a temps real d’entrada i sortida d’abelles, so, imatge i zumbeig. L’activitat @udioRusc forma per part del projecte Abelles Urbanes de l’Oficina de Ciència Ciutadana que des de del bcnlab està impulsant l’Ajuntament de Barcelona. Abelles Urbanes compta amb el suport de la FECYT i Socientize, amb la participació d’OpenSystems (Barcelona), Melliferopolis (Helsinki) i OpenBeeLab (Bordeaux). La intervenció reivindica l’apicultura urbana a la ciutat de Barcelona promoguda per diversos col·lectius.

El projecte compta amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i Socientize.

Dissabte 7 de juny, 10-14h. Cal inscripció prèvia, activitat en anglès. Laboratori Forense de la mel [Honey Forensics Lab]. Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). A càrrec del Center for Genomic Gastronomy en col·laboració amb Pere Castells (Campus d’Alimentació Torribera de la Universitat de Barcelona), Carme González (Departament d’Enginyeria Química, UB) i Núria Salan (Universitat Politènica de Catalunya).

Dissabte 14 de juny, 17-20h. @udioRusc, intervenció sonora sobre les dades rebudes. Parc de la Ciutadella, al costat del Castell dels Tres Dragons, seu del Museu de Ciències Naturals. A càrrec de l’artista José Manuel Berenguer i amb el suport l’equip científic d’Abelles Urbanes i d’OpenBeeResearch

DIA/HORA:
07/06/2014 10:00 am - 2:00 pm
14/07/2014 5:00 pm - 8:00 pm
Lloc:
MUHBA (Museu Història de Barcelona)
FESTIVAL
CIÈNCIA
TECNOLOGIA
INNOVACIÓ
ICUB Institut de Cultura de Barcelona
Palau de la Virreina
La Rambla, 99 Barcelona
T: 933161000
Amb la col·laboració de:
Amb el suport de:

Edicions anteriors: 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007
Ajuntament de Barcelona | Institut de Cultura de Barcelona | Consulta