Barcelona Cultura

Laboratori forense de la mel + Cuina del col·lapse de la colònia – The Center for Genomic Gastronomy

Colony_Collapse_Cuisine

Les abelles estan desapareixent a escala mundial i la causa no por adduir-se a la falta d’aliment. Els ruscs comptaven amb reserves d’aliment suficients. Què està causant la desaparició sobtada de colònies d’abella de la mel? Estem preparats per aquesta adversitat biològica?

En el taller Laboratori forense de la mel construirem versions Do It Yourself de dues eines científiques essencials:  un microscopi i una centrifugadora. Emprarem aquests objectes casolans i els dos objectes equivalents procedents d’un laboratori científic per examinar les quantitats de pol·len i les seves varietats en 6 mostres diferents de mel. Farem un tast de mels i en descriurem els seus atributs: color, aroma, sabor, textura i viscositat. Finalment, compararem l’etiqueta de l’envàs on es descriu la procedència de la mel amb les descripcions més subjectives i la informació sobre pol·len que haguem descobert entre tots durant el taller.

Vine i tasta el futur avui en la performance gastronòmica per tots els públics Cuina del col·lapse de la colònia que completa el taller Laboratori Forense de la mel de Center for Genomic Gastronomy i que es celebra el dissabte 7 juny. Al davant del Museu, a la Plaça del Rei, crearem un carret de menjar que servirà per a dos menús possibles. Un menú es dissenyarà amb ingredients altament dependents a la pol·linització de les abelles de la mel, i un segon menú contindrà els mateixos plats, però creat a partir d’ingredients que no són dependents de població d’abelles mel·líferes. Farem l’exercici amb investigadors i cuiners que ens ajudaran a crear uns menús que podrem arribar a tastar. Buscarem maneres de restringir-nos a una dieta lliure de la polinització de les abelles.

The Center for Genomic Gastronomy és el nom del think-tank liderat per la parella d’artistes Cat Kramer i Zack Denfeld (Noruega/EEUU).El projecte examina la biotecnologia i la biodiversitat associades al que mengem i al sistema alimentari. Si la gastronomia és l’art de menjar i la genòmica és l’estudi de les interaccions dels gens i el seu entorn, la gastronomia genòmica és aleshores l’estudi d’organismes i entorns que manipulen les cultures gastronòmiques. A través d’activitats com tasts de smog, sushi fluorescent, exposicions comestibles i màquines expenedores de llavors, el Center for Genomic Gastronomy mapeja les polèmiques entorn al menjar i ofereix prototips de futurs culinaris alternatius. Tan lúdic com agudament crític, el treball del Center for Genomic Gastronomy serveix per connectar els nostres hàbits alimentaris diaris i idees preconcebudes sobre el menjar amb els canvis a escala global. El projecte ha rebut el premi especial del públic en la convocatòria VIDA 15.0, un premi de gran prestigi internacional que convoca Fundación Telefónica.

Laboratori forense de la mel. Taller creatiu de tast de mel amb la col·laboració de Pere Castells del Campus d’Alimentació Torribera de la Universitat de Barcelona i Bee-Honey el dissabte 7 de juny a les 10:00h al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). Cal inscripció prèvia

Cuina del col·lapse de la colònia. Performance gastronòmica per a tots els públics amb la col·laboració de diversos xefs i Pere Castells del Campus d’Alimentació Torribera de la Universitat de Barcelona el diumenge 8 de juny a les 18:00h a la Plaça del Rei, davant del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA)

DIA/HORA:
07/06/2014 10:00 am - 2:00 pm
08/06/2014 6:00 pm -
Lloc:
MUHBA (Museu Història de Barcelona)
FESTIVAL
CIÈNCIA
TECNOLOGIA
INNOVACIÓ
ICUB Institut de Cultura de Barcelona
Palau de la Virreina
La Rambla, 99 Barcelona
T: 933161000
Amb la col·laboració de:
Amb el suport de:

Edicions anteriors: 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007
Ajuntament de Barcelona | Institut de Cultura de Barcelona | Consulta